Τρίτη 7 Ιουνίου 2011

ΤΑΜΕΙΑ ΥΓΕΙΑΣ-ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΑ

Σκεφτόμουν αυτές τις μέρες πόσο αναποτελεσματικό είναι το σύστημα των ταμείων υγείας και πόσες εργατοώρες αλλά και χρήματα χάνονται άσκοπα επιβαρύνοντας τους πολίτες και το κράτος.

Ας σκεφτούμε τι γίνεται π.χ. στο ταμείο των υπαλλήλων του Δημοσίου η του ΟΣΕ (και όλων των άλλων)

Αρρωσταίνει ο ταλαίπωρος υπάλληλος του ΟΣΕ και πρέπει να πάει στον γιατρό. Πάει σε ένα γιατρό ο οποίος του ανακοινώνει ότι πρέπει να κάνει εξετάσεις. Του γράφει τις εξετάσεις στο βιβλιάριο οι οποίες όμως πρέπει να θεωρηθούν από το ταμείο. Μια και δυο την επόμενη ημέρα παίρνει άδεια από την δουλειά του πληρώνει ταξί-λεωφορείο και παει στα γραφεία του ταμείου όπου είναι οι γιατροί για να πάρει την θεώρηση. Εκεί ο βαριεστημένος γιατρός-ελεγκτής συνήθως τις εγκρίνει άμεσα χωρίς να ελέγξει τίποτα μια και δεν έχει δυνατότητα να το κάνει αφού δεν μπορεί να τον εξετάσει ούτε και να δει το ιστορικό του. Φεύγει ο υπάλληλος πάει κάνει τις εξετάσεις. αφού τελειώσει παίρνει τις αποδείξεις, τα βιβλιάρια κτλ και παίρνει μια ακόμα μέρα άδεια (όχι κανονική βέβαια) για να πάει στο ταμείο του να του τιμολογήσουν τις εξετάσεις, και να περιμένει στην ουρά να πληρωθεί.

Τι αποτέλεσμα έχουν τα παραπάνω;
  • Δυο επιπλέον μέρες χαμένης εργασίας από ένα Δημόσιο υπάλληλο
  • Έξοδα για τον υπάλληλο, πάνε-έλα
  • Επιβάρυνση των Δημοσίων συγκοινωνιών, ρύπανση, μποτιλιάρισμα
  • Εκατοντάδες γραφεία διάσπαρτα στην Ελλάδα στελεχωμένα με γιατρούς, ελεγκτές, ταμίες, διοικητικούς υπαλλήλους. 
  • Ενοίκια, λογαριασμοί,. αναλώσιμα, κτλ για όλα αυτά τα γραφεία.
  • Κανένας ουσιαστικός έλεγχος
Την σημερινή εποχή της σύγχρονης τεχνολογίας δεν ακούγονται όλα αυτά τόσο αναχρονιστικά. Σήμερα που οι υπολογιστές και το Internet μας επιτρέπουν να κάνουμε οποιαδήποτε εργασία οπουδήποτε  χρειάζονται όλα τα παραπάνω;

Θα ήθελα να περιγράψω την διαδικασία που θα μπορούσαμε ακολουθήσουμε για την παραπάνω δουλειά εκμεταλλευόμενοι την σύγχρονη τεχνολογία.

Αρρωσταίνω

Πάω στον Συμβεβλημένο ή και όχι γιατρό επίσκεψη το απόγευμα. Όταν με δεχτεί ο Γιατρός αναφέρει στο ειδικό πρόγραμμα επικοινωνίας on line στον ελεγκτή-γιατρό που βρίσκεται στο σπίτι του ότι εισήλθε να εξεταστεί ο Χ.Ψ.

Με εξετάζει ο Γιατρός και διαπιστώνει ότι χρειάζομαι μια εξέταση αίματος.

Αφού τελειώσει την εξέταση επικοινωνεί πάλι on line με τον ελεγκτή ότι ο ΧΨ παρουσιάζει αυτά τα συμπτώματα και χρειάζεται αυτή την εξέταση. Ο ελεγκτής κρίνοντας τα λεγόμενα του γιατρού και το ιστορικό ασθένειας του υπαλλήλου εγκρίνει ή όχι την εξέταση εκείνη την στιγμή δίνοντας της ένα κωδικό. Ο γιατρός τυπώνει τις εξετάσεις μαζί με την έγκριση και τις δίνει στον ασθενή να πάει να κάνει τις εξετάσεις. Ο γιατρός κόβει από το σύστημα την απόδειξη είσπραξης προς τον ασθενή ενώ ταυτόχρονα το σύστημα δίνει σήμα στον κεντρικό σέρβερ του ταμείου να καταθέσει στον λογαριασμό του γιατρού (αν είναι συμβεβλημένος) ή του ασθενούς τα χρήματα που αναλογούν στην επίσκεψη που έγινε.

Κάνει την εξέταση ο ασθενής σε συμβεβλημένο εργαστήριο, δεν πληρώνει τίποτα μαι και το εργαστήριο εισάγει τον κωδικό της εξέτασης που έχει εγκριθεί στο σύστημα του ταμείου και άμεσα τα χρήματα μεταφέρονται στον λογαριασμό του. Επίσης το εργαστήριο ενημερώνει το σύστημα του ταμείου με τα αποτελέσματα των εξετάσεων.

Επιστρέφει ο ασθενής στον γιατρό να δει τις εξετάσεις και να πάρει την θεραπεία του, Ο γιατρός αναφέρει πάλι την άφιξη του ασθενή και πλέον γιατρός και ελεγκτής κοιτούν τα αποτελέσματα των εξετάσεων. Ο γιατρός αποφασίζει τα φάρμακα που θα πρέπει να πάρει ο ασθενής και συνταγογραφεί μέσα στο σύστημα του ταμείου. Τα φάρμακα ελέγχονται και εγκρίνονται από το ελεγκτή, γίνονται πάλι οι αυτόματες πληρωμές αν χρειάζεται και ο ασθενής πάει στο σπίτι του.

Ειδικά γι' αυτό το τελευταίο, την έγκριση των φαρμάκων θα πρέπει να σημειώσουμε οτι σήμερα δεν γίνεται κανένας έλεγχος στο τι φάρμακα συνταγογραφεί ο γιατρός, Αν βάζει περιττά, πολύ ακριβά κτλ. Θυμηθείτε την μόδα που έχουν οι γιατροί όταν σου δίνουν μια αντιβίωση που κάνει 5 ευρώ συνταγογραφούν και ένα χάπι για το στομάχι που κάνει 50 ευρώ (!!!!) για να μην σε πειράξει ...βρε αδελφέ.


έτσι γλιτώνουμε:
  • τις χαμένες εργατοώρες του υπαλλήλου
  • τα επιπλέον έξοδα του υπαλλήλου
  • τα τεράστια έξοδα των γραφείων παραρτημάτων του ταμείου. προσοχή ο κάθε γιατρός ελεγκτής δεν χρειάζεται να βρίσκεται σε κάποιο γραφείο αλλά στο σπίτι του ή όπου αλλού έχει απλά μια σύνδεση internet

Είναι τόσο δύσκολα όλα αυτά;


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου