Τετάρτη 17 Νοεμβρίου 2010

ΤΙ ΕΙΔΕ Ο ΓΙΑΠΩΝΕΖΟΣ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ;


Στις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις ξέρετε τι είδα;

Είδα νυν βουλευτές (και πρώην υπουργοί) και νυν νομάρχες (που θέλουν να γίνουν Δήμαρχοι) να διαθέτουν στρατό από ορκισμένους παράγοντες οι οποίοι έχοντας «ταϊστεί» καλά στο παρελθόν θέλουν να τους διατηρήσουν στην εξουσία για να συνεχίζουν να ταίζονται αλλά και να δείξουν την ευγνωμοσύνη τους (α! όλα κι όλα έχουν και ψυχή). Άνθρωποι διορισμένοι σε δημόσιες θέσεις, άνθρωποι που έχουν πάρει αναθέσεις, έργα, επιχορηγήσεις κ.α.. Λεφτά κλεμμένα!

Είδα νυν Βουλευτές και νυν Δημάρχους να διακινούν απίθανα ποσά κατά την διάρκεια των εκλογών για να λαδώσουν, να διαφημιστούν, να κλείσουν ή να ανοίξουν στόματα. Λεφτά με ουρά. Που τα βρήκατε τόσα λεφτά; Ξέρουμε την οικονομική σας δυνατότητα πριν μπείτε στην πολιτική. Πόσα κλέψατε; Πολλά! Πάρα πολλά!

Είδα στα χωριά ανθρώπους εξαθλιωμένους που προσπαθούσαν να «πουλήσουν» την ψήφο τους. Εκπλήσσεστε; Κι όμως όλοι αυτοί έκριναν και κρίνουν το αποτέλεσμα των εκλογών. Είδα και πολιτικούς που εύκολα αγοράζουν την ψήφο! Μάλλον για να το θέσω πιο σωστά είδα πολιτικούς που έμαθαν τον κόσμο να πουλάει την ψήφο του. Έτσι τώρα που έχουν κάνει και κομπόδεμα από τις λαμογιές τους όλα είναι εύκολα.

Αυτό το εμπόριο ψήφων είναι το πλέον σοκαριστικό. Γιατί είναι και ευτελές. Πως «αγοράζονται» οι ψήφοι; Εύκολα:
·  Με μετρητά. Με ένα 20αρικάκι εξασφάλισες μια ψήφο. Με ένα 100αρικο εξασφάλισες τις ψήφους όλης της οικογένειας
·  Με προσφορά σε είδος. Πρόσφατα νυν Δήμαρχος και υποψήφιος χάρισε τους λογαριασμούς νερού στους δημότες του για να τον ψηφίσουν. Τι τον νοιάζει; Δικά του λεφτά είναι;  Επίσης ο ίδιος φρόντισε 3 ημέρες πριν τις εκλογές να κοπούν τα ξύλα για τον χειμώνα και να τα χαρίσει σε αναξιοπαθούντες συμπολίτες. Παλιότερα υποψήφιος μοίραζε τενεκέδες λάδι.
·  Με προσφορά υποσχέσεων για διορισμό, δουλίτσες, αναθέσεις, εργάκια, συμβάσεις κτλ. (παλιά μου τέχνη κόσκινο)

Και γιατί ξοδεύεται όλος αυτός ο πακτωλός χρημάτων στην προεκλογική περίοδο;

Γιατί μετά θα τα βγάλουμε στο δεκαπλάσιο κορόιδα! Σας δίνουμε ένα ψίχουλο βρε πεινασμένα και άβουλα ψηφοφοράκια για να βολέψουμε μέχρι και τα εγγόνια μας. Άσε δε και η κοινωνική καταξίωση, οι γνωριμίες η dolce vita κτλ.

Πως θα αλλάξει αυτό;

Πως θα βγάλουμε από την λάσπη τον εξαθλιωμένο (ιδιαίτερα σήμερα λόγω της κρίσης) πολίτη που το μόνο που ξέρει είναι πως θα γλύψει τον πολιτικό για να βολευτεί έστω και προσωρινά.

Πως θα απαλλαγούμε από τους πολιτικούς που έχουν το κράτος λάφυρο και «τρώνε» με τρεις μασέλες;

Η πολιτική ηγεσία έχει ευθύνη να το αλλάξει αυτό. Αλλάζοντας τους όρους και τις προϋποθέσεις αυτών που ασχολούνται με την πολίτική. Βάζοντας τον κόσμο μέσα στην πολιτική, όσο το δυνατόν περισσότερους. Να δημιουργήσετε ασυμβίβαστα θέσεων δημοσίων με αξιώματα, να δημιουργήσετε χρονικά όρια εκλογής, να δημιουργήσετε ένα κράτος δικαίου.

Έχουμε φτάσει στον πάτο. Ακόμα και σήμερα εκλέγεστε από αγορασμένες ψήφους. Ακόμα και σήμερα κάνετε εμπόριο ελπίδας. Δεν είναι ντροπή;

Και μην μου πείτε ότι αυτά δεν τα κάνουν όλοι. Ναι υπάρχει και το 1% που δεν τα κάνει.

Δώστε μας διέξοδο
Δώστε μας ελπίδα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου