Τρίτη 19 Ιουλίου 2011

TOΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ-ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΤΟΥΣ ΕΛΕΓΞΕΙ;

Το έχω αναφέρει συχνά πυκνά ότι η τοπική αυτοδιοίκηση στην Ελλάδα αποτελεί σχεδόν στο σύνολό της εστία διαφθοράς και ασυδοσίας. Το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων που μας λείπουν φαγώθηκαν σε περιττές και υπέρογκες προμήθειες, άχρηστα έργα, μελέτες χωρίς αξία, ταξίδια, τραπέζια, εκδηλώσεις, δημόσιες σχέσεις των αγαπητών μας Δημαρχάιων.

Όλοι μας στους τόπους που ζούμε έχουμε δει, έχουμε ζήσει την ασυδοσία και την σπατάλη των τοπικών αρχόντων. Αναρωριέμαι, αφού οι συνενώσεις και κόντρα συνενώσεις των δήμων δεν έχουν φέρει κανένα ορατό αποτέλεσμα στην χρηστή διαχείριση των χρημάτων των Ελλήνων γιατί δεν παρεμβαίνει η κεντρική εξουσία να βάλει μια τάξη; Γιατί τους αφήνει να ασυδοτούν, να ξοδεύουν και να κλέβουν μπροστά στα μάτια της;

Μήπως επειδή είναι συνένοχοι;

Παραθέτω το παράδειγμα που μου έδωσε την αφορμή να αγανακτήσω και σήμερα:

Θησαυρός στις αποθήκες 

Κρυμμένες προμήθειες εκατομμυρίων ευρώ ανακάλυψε ο δήμος.

Δεν γνώριζε την ύπαρξη των δέκα αποθηκών η διοίκηση Μπουτάρη.

Η “αποκάλυψη” των ποσοτήτων υλικών έγινε από τον αντιδήμαρχο Διαχείρισης Οικονομικών Πόρων Χασδάι Καπόν (φωτ.).

Του Φώτη Κουτσαμπάρη
fkoutsamparis@makthes.gr


Τεράστιες ποσότητες αναλώσιμων υλικών, γραφικής ύλης, εξοπλισμού καθαριότητας, προστατευτικών μέσων εργαζομένων, ειδών φαρμακείου και ρολών χαρτιού υγείας υπήρχαν στοιβαγμένες σε δέκα αποθήκες του δήμου Θεσσαλονίκης, την ώρα που οι υπηρεσίες δεν είχαν για μήνες ούτε καν χαρτί υγείας, το οποίο κάποιοι υπάλληλοι αναγκάζονταν να αγοράζουν με δικά τους χρήματα. Παράλληλα, γίνονταν κάθε χρόνο διαγωνισμοί για την προμήθεια υλικών που ήδη είχαν αγοραστεί.
Η “αποκάλυψη” των ποσοτήτων υλικών έγινε από τον αντιδήμαρχο Διαχείρισης Οικονομικών Πόρων Χασδάι Καπόν και τον εντεταλμένο δημοτικό σύμβουλο Θανάση Παππά μετά από εντολή του δημάρχου για την καταγραφή των αποθηκών του δήμου και την εκπόνηση σχεδίου διαχείρισής τους. “Δεν γνώριζε κανείς τι υπήρχε στις αποθήκες. Αντικρίσαμε μεγάλες ποσότητες υλικών για τις οποίες δηλωνόταν έλλειψη”, δήλωσε ο κ. Καπόν στη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου, ενώ ενδεικτική της κατάστασης ήταν η περιγραφή της αντιδημάρχου Νεολαίας και Αθλητισμού Μαρίας Πασχαλίδου. “Στις υπηρεσίες μας δεν είχαμε χαρτί τουαλέτας για έξι μήνες, και μέσα σε αποθήκη στην Τούμπα βρέθηκαν τρεις διαφορετικοί τύποι χαρτιών. Ένας από διαγωνισμό που έγινε το 2008, ένας από το 2009 και ένας από το 2010. Τρία χρόνια γίνονταν διαγωνισμοί για προμήθεια χαρτιού, και εμείς βάζαμε χρήματα από την τσέπη μας. Με την ποσότητα που εντοπίστηκε είμαστε καλυμμένοι και για το 2012”, είπε η κ. Πασχαλίδου.
Το ακριβές κόστος των υλικών θα προσδιοριστεί μετά από αναλυτική απογραφή, καθώς, όπως είπε ο κ. Καπόν, “αν κάποιος αναζητήσει στοιχεία για το σύνολο των αποθηκών και των περιουσιακών στοιχείων του δήμου, μάλλον υποβάλλει φανταστικό ερώτημα”. Σύμφωνα με την περιγραφή του αντιδημάρχου, “η φύλαξη ειδών χωρίς στοιχειώδη οργάνωση, η ακαταστασία, η παραμονή ειδών που από χρόνια θα έπρεπε να είχαν καταστραφεί και η απόθεση χρήσιμων ειδών χωρίς συντήρηση και προστασία ολοκληρώνουν την εικόνα”. Η δημοτική αρχή σχεδιάζει τη δημιουργία ενός ενιαίου αποθηκευτικού-εργοταξιακού χώρου για την αποθήκευση των υλικών.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου