Πέμπτη 21 Ιουλίου 2011

ΣΤΙΓΚΛΙΤΣ: "ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΖΩΝΗΣ"

Αντιγράφω από το fimotro

Περισσότερο πολιτική και λιγότερο οικονομική χαρακτήρισε τη λύση που χρειάζεται για την έξοδο από την κρίση που πλήττει τις χώρες της Ευρωζώνης, ο διακεκριμένος νομπελίστας οικονομολόγος κ. Γιόζεφ Στίγκλιτς, σε εκδήλωση που διοργάνωσε απόψε το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών...
(Ι.Ο.Β.Ε), με θέμα «Η κρίση του χρέους στην Ευρωζώνη και προτεινόμενες λύσεις». «Το πρόβλημα της Ευρωζώνης δεν είναι οικονομικό είναι πολιτικό. Ακόμα και τα κριτήρια του Μάαστριχ να τηρούντο, το πρόβλημα θα υπήρχε», σημείωσε και απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για το τι πρέπει να γίνει, τόνισε πως «η ίδια η Ευρώπη εν πρώτοις πρέπει να συζητήσει για το έλλειμμα δημοκρατίας που υπάρχει στους κόλπους της». Σε ότι αφορά το τραπεζικό σύστημα, ο κ. Στίγκλιτς εξήρε το ρόλο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, προτείνοντας να «κινήσει τις επιχειρήσεις». «Οι τράπεζες εδώ και τώρα πρέπει να διοχετεύσουν κεφάλαια στην αγορά, δίνοντας έμφαση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, κάτι που δεν γίνεται ούτε στις ΗΠΑ», ανέφερε χαρακτηριστικά. Λίγο αργότερα, κατά την διάρκεια της ομιλίας του στο «Μέγαρο Καρατζά» της Εθνικής Τράπεζας, ο κ. Στίγκλιτς τόνισε την αναγκαιότητα και τα πλεονεκτήματα μιας πραγματικά Ενωμένης Ευρώπης, λέγοντας: «Η Ευρώπη έχει καλύτερο λόγο χρέους προς ΑΕΠ από την Αμερική και εάν θα δανειζόταν ενωμένα θα είχε πολύ καλύτερους όρους από την Αμερική». «Η Αγγλία κάνει λάθος που ακολουθεί αντιαναπτυξιακή πολιτική και θα μπει σε ύφεση» συνέχισε για να καταλήξει: «Ο μόνος δρόμος για να ξεφύγει μια χώρα από τα ελλείμματά της είναι η ανάπτυξη». Ο κ. Στίγκλιτς είναι καθηγητής Οικονομικών στο φημισμένο αμερικανικό Πανεπιστήμιο Κολούμπια. Διετέλεσε σύμβουλος του Αμερικανού προέδρου Μπίλ Κλίντον κατά την διάρκεια της δεύτερης θητείας του και το 2001 τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ στις Οικονομικές Επιστήμες. Στον απόηχο της ομιλίας του κ. Στίγκλιτς ο πρόεδρος του Ι.Ο.Β.Ε και τέως πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων (Σ.Ε.Β) κ. Οδυσσέας Κυριακόπουλος δήλωσε: «Κάθε κρίση παρουσιάζει ευκαιρίες και αυτό πρέπει να το αντιληφθούμε. Μια από τις ευκαιρίες μας είναι να διορθώσουμε ότι μας έφερε ως εδώ. Να εκσυγχρονιστούμε. Να δώσουμε βάρος στην ανάπτυξη. Να καταργήσουμε ένα αδηφάγο δημόσιο και την εμπλοκή του με τις ιδιωτικές επιχειρήσεις. Έως σήμερα σχεδόν το σύνολο των ελληνικών επιχειρήσεων, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, εμπλέκονται με το κράτος. Πρέπει λοιπόν να περιορίσουμε το κράτος. Αυτό το κράτος έχει άμεση ανάγκη πολυεπίπεδου management. Χρειάζεται τεχνοκράτες με εμπειρία το δημόσιο, ανθρώπους που ξέρουν τι σημαίνει διοίκηση».

ΕΚΤΡΟΧΙΑΣΜΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ-ΕΤΟΙΜΑΣΤΕΙΤΕ ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΗ ...ΛΑΓΝΕΙΑ

Αντιγράφω από την ειδησεογραφία:

"Συνεχίζεται ο εκτροχιασμός του προϋπολογισμού. Σύμφωνα με τα στοιχεία του πρώτου εξαμήνου το έλλειμμα αυξήθηκε στα 12,7 δισ. ευρώ έναντι στόχου για μείωση στα 10,3 δισ ευρώ .

Παράλληλα διευρύνονται οι αποκλίσεις τόσο στο σκέλος των εσόδων αλλά και των δαπανών με τη μαύρη τρύπα να προσεγγίζει τα 4,5 δισ ευρώ.

Τα έσοδα παρουσιάζουν υστέρηση κατά 3,2 δισ ευρώ ενώ οι δαπάνες είναι αυξημένες κατά 1,3 δισ."

Καλά αυτό το νιώθαμε, το ξέραμε, το βλέπαμε.

  • Όταν η αγορά βογγά και η κατανάλωση έχει πέσει στο ναδίρ από που θα πάρουν τα έσοδα;
  • Όταν ο κάθε επιχειρηματίας βλέπει στο τέλος του μήνα να μην φτάνουν τα έσοδα να καλύψουν τα έξοδα, μια και για κέρδη δεν μιλάμε.
  • Όταν πας στην εφορία να πληρώσεις τον ΦΠΑ και να πάρεις ενημερότητα και σου βάζουν παρακρατήσεις επειδή έχεις να πληρώσεις περαίωση την οποία πληρώνεις κανονικά κάθε μήνα αλλά αυτό δεν τους φτάνει!
  • Όταν πας στην τράπεζα να πληρώσεις τα δάνεια που σου δίναν αφειδώς μέχρι πέρσι και ανακαλύπτεις ότι το επιτόκιο έχει διπλασιαστεί και κάθε μήνα σου χρεώνουν μερικές δεκάδες ή και εκατοντάδες ευρώ έξοδα αγνώστου ταυτότητας.
  • Όταν το δημόσιο ακόμα πετάει τα χρήματα από το παράθυρο και δεν έχει γίνει καμία ουσιαστική μείωση των εξόδων εκτός από την στάση πληρωμών του δημοσίου στους προμηθευτές του (δείτε προηγούμενες αναρτήσεις)
  • Όταν ...όταν....όταν

Οι μαθητευόμενοι μάγοι της κυβέρνησής μας αλλά και των λοιπών ευρωπαϊκών κυβερνήσεων μας οδηγούν στον όλεθρο. Έρμαια των παγκοσμίων τραπεζών, των funds και των κάθε λογής κερδοσκόπων ψάχνουν ακόμα να βρούν αν θα πρέπει να μπούμε σε selective default mode ή όχι.

Εάν ακόμα σκεφτόμαστε τι θα πουν οι αγορές τότε είναι χαμένο το παιχνίδι. Κατα την γνώμη μου είναι μια μοναδική ευκαιρία η Πολιτική να ορθώσει το ανάστημά της και να πει ότι οι αγορές είναι αποκλεισμένες από το παιχνίδι αυτό που αφορά κράτη και ζωές ανθρώπων. Να τους στείλει αδιάβαστους να μετρήσουν τα χαμένα και να αναλάβει με την ΕΚΤ και με πραγματικά χρήματα να λύσει το πρόβλημα.  

Άντε ρε καλόπαιδα...μπείτε στο πάνθεον της ιστορίας.

Τρίτη 19 Ιουλίου 2011

TOΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ-ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΤΟΥΣ ΕΛΕΓΞΕΙ;

Το έχω αναφέρει συχνά πυκνά ότι η τοπική αυτοδιοίκηση στην Ελλάδα αποτελεί σχεδόν στο σύνολό της εστία διαφθοράς και ασυδοσίας. Το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων που μας λείπουν φαγώθηκαν σε περιττές και υπέρογκες προμήθειες, άχρηστα έργα, μελέτες χωρίς αξία, ταξίδια, τραπέζια, εκδηλώσεις, δημόσιες σχέσεις των αγαπητών μας Δημαρχάιων.

Όλοι μας στους τόπους που ζούμε έχουμε δει, έχουμε ζήσει την ασυδοσία και την σπατάλη των τοπικών αρχόντων. Αναρωριέμαι, αφού οι συνενώσεις και κόντρα συνενώσεις των δήμων δεν έχουν φέρει κανένα ορατό αποτέλεσμα στην χρηστή διαχείριση των χρημάτων των Ελλήνων γιατί δεν παρεμβαίνει η κεντρική εξουσία να βάλει μια τάξη; Γιατί τους αφήνει να ασυδοτούν, να ξοδεύουν και να κλέβουν μπροστά στα μάτια της;

Μήπως επειδή είναι συνένοχοι;

Παραθέτω το παράδειγμα που μου έδωσε την αφορμή να αγανακτήσω και σήμερα:

Θησαυρός στις αποθήκες 

Κρυμμένες προμήθειες εκατομμυρίων ευρώ ανακάλυψε ο δήμος.

Δεν γνώριζε την ύπαρξη των δέκα αποθηκών η διοίκηση Μπουτάρη.

Η “αποκάλυψη” των ποσοτήτων υλικών έγινε από τον αντιδήμαρχο Διαχείρισης Οικονομικών Πόρων Χασδάι Καπόν (φωτ.).

Του Φώτη Κουτσαμπάρη
fkoutsamparis@makthes.gr


Τεράστιες ποσότητες αναλώσιμων υλικών, γραφικής ύλης, εξοπλισμού καθαριότητας, προστατευτικών μέσων εργαζομένων, ειδών φαρμακείου και ρολών χαρτιού υγείας υπήρχαν στοιβαγμένες σε δέκα αποθήκες του δήμου Θεσσαλονίκης, την ώρα που οι υπηρεσίες δεν είχαν για μήνες ούτε καν χαρτί υγείας, το οποίο κάποιοι υπάλληλοι αναγκάζονταν να αγοράζουν με δικά τους χρήματα. Παράλληλα, γίνονταν κάθε χρόνο διαγωνισμοί για την προμήθεια υλικών που ήδη είχαν αγοραστεί.
Η “αποκάλυψη” των ποσοτήτων υλικών έγινε από τον αντιδήμαρχο Διαχείρισης Οικονομικών Πόρων Χασδάι Καπόν και τον εντεταλμένο δημοτικό σύμβουλο Θανάση Παππά μετά από εντολή του δημάρχου για την καταγραφή των αποθηκών του δήμου και την εκπόνηση σχεδίου διαχείρισής τους. “Δεν γνώριζε κανείς τι υπήρχε στις αποθήκες. Αντικρίσαμε μεγάλες ποσότητες υλικών για τις οποίες δηλωνόταν έλλειψη”, δήλωσε ο κ. Καπόν στη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου, ενώ ενδεικτική της κατάστασης ήταν η περιγραφή της αντιδημάρχου Νεολαίας και Αθλητισμού Μαρίας Πασχαλίδου. “Στις υπηρεσίες μας δεν είχαμε χαρτί τουαλέτας για έξι μήνες, και μέσα σε αποθήκη στην Τούμπα βρέθηκαν τρεις διαφορετικοί τύποι χαρτιών. Ένας από διαγωνισμό που έγινε το 2008, ένας από το 2009 και ένας από το 2010. Τρία χρόνια γίνονταν διαγωνισμοί για προμήθεια χαρτιού, και εμείς βάζαμε χρήματα από την τσέπη μας. Με την ποσότητα που εντοπίστηκε είμαστε καλυμμένοι και για το 2012”, είπε η κ. Πασχαλίδου.
Το ακριβές κόστος των υλικών θα προσδιοριστεί μετά από αναλυτική απογραφή, καθώς, όπως είπε ο κ. Καπόν, “αν κάποιος αναζητήσει στοιχεία για το σύνολο των αποθηκών και των περιουσιακών στοιχείων του δήμου, μάλλον υποβάλλει φανταστικό ερώτημα”. Σύμφωνα με την περιγραφή του αντιδημάρχου, “η φύλαξη ειδών χωρίς στοιχειώδη οργάνωση, η ακαταστασία, η παραμονή ειδών που από χρόνια θα έπρεπε να είχαν καταστραφεί και η απόθεση χρήσιμων ειδών χωρίς συντήρηση και προστασία ολοκληρώνουν την εικόνα”. Η δημοτική αρχή σχεδιάζει τη δημιουργία ενός ενιαίου αποθηκευτικού-εργοταξιακού χώρου για την αποθήκευση των υλικών.

 

Παρασκευή 15 Ιουλίου 2011

Οταν θ΄αρχισουν οι ……..κλωτσιες να σας δω!





Από τον Ασημώνη

ΑΥΤΟ ΜΕ ΤΙΣ ΜΚΟ ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΤΟ ΛΥΣΕΙ;

Όλοι καταλάβαμε ότι οι τεράστιες θυσίες των Ελλήνων μέσα από τις περικοπές και συντάξεων είναι ατελέσφορες μια και συνεχίζουμε να "μπαίνουμε μέσα" μερικά δις κάθε τρίμηνο. Έτσι ο κάθε σχεδιασμός που κάνει η κυβέρνηση πάει στον κάλαθο των αχρήστων και "φτου κι απ' την αρχή" το επόμενο τρίμηνο.

Όλα αυτά για δύο λόγους:
  • Όταν κόβεις μισθούς και συντάξεις κόβεις χρήματα από την κατανάλωση με αποτέλεσμα τα έσοδα του κράτους από ΦΠΑ να μειώνονται συνεχώς. Ταυτόχρονα η μείωση της κατανάλωσης οδηγεί σε μαρασμό και κλείσιμο των ιδιωτικών επιχειρήσεων με αποτέλεσμα πολλές από αυτές να αδυνατούν να πληρώσουν ΦΠΑ, ΙΚΑ κτλ πράγμα που σημαίνει επιπλέον μείωση εσόδων. Επιπλέον το κλείσιμο των επιχειρήσεων δημιουργεί μεγάλο αριθμό ανέργων με αποτέλεσμα επιπλέον μείωση της αγοράς κ.ο.κ. Ντόμινο που δεν φαίνεται να σταματά
  • Ενώ κόβονται οι δαπάνες από μισθούς και συντάξεις δεν κόβονται όλες εκείνες οι άχρηστες δαπάνες του δημοσίου προς, συλλόγους, μη κυβερνητικές οργανώσεις (ΜΚΟ), άχρηστους οργανισμούς, άχρηστες μελέτες κ.α. (ο κατάλογος είναι ατελείωτος). Ειδικά αυτό το θέμα των ΜΚΟ με τα εκατοντάδες εκατομμύρια χρήματα που τους δίνουν ακόμα χωρίς λόγο με εξοργίζει σε βαθμό τρέλας. 
Μα είναι δυνατόν να μην βάλει  κάτω μια σοβαρή επιτροπή και να αλλάξει τα πέταλα σε όλες αυτές τις δαπάνες. ΜΙΑ - ΜΙΑ να τις διαπιστώσει, να τις ελέγξει και να τις καταργήσει. Μιλάμε για λεφτά, για πολλά λεφτά!


Όλα αυτά τα λεφτά μέχρι τώρα πήγαιναν στις τσέπες των επιτήδειων  και των πολιτικών πατρόνων τους. Τα ΔΙΚΑ ΜΑΣ ΛΕΦΤΑ

ΕΛΕΟΣ ΡΕ ΓΑΜΩ ΤΗΝ ΤΡΕΛΑ ΜΟΥ. ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΤΕ ΤΟ!!!

Παραθέτω παρακάτω μια απίθανη περίπτωση ΜΚΟ για να φρίξετε και να αγοράσετε γιαουρτάκια
http://epirusgate.blogspot.com/2011/07/156.html

Πέμπτη, 14 Ιουλίου 2011

Η Αντιπεριφερειάρχης Ηπείρου διέθεσε 156 χιλ ευρώ για σκάφη στη... Σρι Λάνκα!!!


Ο χορός εκατομμυρίων των πάσης φύσεως Ελληνικών ΜΚΟ που σε καιρούς κρίσης έχουν βαλθεί να στηρίξουν την ανάπτυξη του... Ινδικού Κόλπου, έχει και γιαννιώτικο χρώμα. Αναφερόμαστε φυσικά στην γιαννιώτικη ΜΚΟ Humanet, στης οποία το Δ.Σ. συγκαταλέγεται και το όνομα της Αντιπεριφερειάρχη Ηπείρου, Τατιάνας Καλογιάννη! Τώρα για το κατά πόσο ενδείκνυται, σε καιρούς λιτότητας η ΜΚΟ της οικογένειας Καλογιάννη Humanet να δίνει 156.000 ευρώ για να κατασκευάσει -άκουσον άκουσον- αλιευτικά σκάφη στη Σρι Λάνκα, είναι ένα θέμα για το οποίο μπορεί να απαντήσει μόνο η ίδια και φυσικά ο πολιτικός της προϊστάμενος Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης. Αυτό αναφέρεται στην εφημερίδα "Ελευθεροτυπία", κλικ εδώ: http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=129838 Στο μέγαρο της άνω πλατείας, φαίνεται πως έλυσαν κιόλας τα προβλήματα της Ηπείρου και άρχισαν να ονειρεύονται διακοπές στα νησιά γκόα και δεν μπορούν να αντισταθούν στην αναπτυξιακή ανασυγκρότηση της περιοχής. Μπορεί οι αποκαλύψεις του EpirusGate να υποχρέωσαν την οικογένεια Καλογιάννη να εξαφανίσει το site της Humanet, όμως πολύ καλά γνωρίζουμε, ότι όχι μόνο η Τατιάνα αλλά και ο γαμπρός του Σταύρου Καλογιάννη, είναι πρωτοπαλίκαρα στη γιαννιώτικη ΜΚΟ. Για όσους ακόμα έχουν αμφιβολίες, θα τους τις λύσει δημοσίευμα της εφημερίδας "Παρόν", κλικ εδώ: http://www.paron.gr/v3/new.php?id=4155&colid=&catid=33&dt=2005-07-10%200:0:0

Τετάρτη 13 Ιουλίου 2011

ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΝΑ ΠΕΤΑΤΕ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΡΑΘΥΡΟ

Διαβάζω στα μπλογκς:

Εκατομμύρια ευρώ στις ΜΚΟ

Πακτωλό χρημάτων φαίνεται πως έχουν εισπράξει τα τελευταία χρόνια από τον κρατικό κορβανά οι διάφορες Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας, την ώρα που η έλλειψη μητρώου έχει ως αποτέλεσμα να είναι άγνωστος ο αριθμός τους και η ακριβής δράση τους. Όπως...


αναφέρεται στο Σχέδιο Πορίσματος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής που συνυπογράφουν ο Θ. Τσούρας του ΠΑΣΟΚ και ο Γ. Τραγάκης της ΝΔ και συζητήθηκε στην επιτροπή, με βάση τις ενδείξεις οι διάφορες ΜΚΟ έχουν εισπράξει περισσότερα από 100 εκατομμύρια ευρώ.

«Το τοπίο δράσης και λειτουργίας των ΜΚΟ παραμένει νεφελώδες. Είναι αισθητή η απουσία ενός ξεκάθαρου θεσμικού πλαισίου, η αδυναμία πλήρους χαρτογράφησης των Οργανώσεων αυτών, αλλά και η ανεπάρκεια ενός συντονισμένου ελέγχου των χρηματοδοτήσεων των δράσεών τους», τονίζουν οι δύο βουλευτές.

Μη κυβερνητικές οργανώσεις, πολιτιστικοί σύλλογοι, εκκλησία, αθλητικοί σύλλογοι, συνεταιρισμοί κ.ο.κ. έχουν πάρει τα τελευταία χρόνια πακτωλό χρημάτων. Τόσα πολλά που αν μπορούσαν να τα επιστρέψουν πίσω δεν θα χρειαζόταν να κάνουμε καμία περικοπή στις συντάξεις των χαμηλοσυνταξιούχων σήμερα και να πάρουμε και ρέστα για τους ανέργους. 

Όλα αυτά τα χρήματα δίνονταν με απλές αποφάσεις, έφταναν σε χέρια επιτήδειων οι οποίοι, σε συνεργασία με τους πολιτικούς που τα έδιναν, τα έβαζαν στις τσέπες τους. Εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ κλεμμένα.

Φτάνουμε στο σήμερα. Κι ενώ όλοι νομίζουμε ότι όλα αυτά έχουν κοπεί μαχαίρι αυτοί συνεχίζουν τον βιολί τους. Γιατί το χούι δεν κόβεται. Γιατί τα λεφτά είναι πολλά. Γιατί ο Πρωθυπουργός αδυνατεί να ελέγξει. Γιατί είναι άχρηστοι. 

Κύριε Παπανδρέου σας πείραξε πολύ που οι βουλευτές γιαουρτώνονται και βρίζονται. Δεν έχετε καταλάβει ακόμα ότι ο κόσμος είναι ήπιος. Δεν έχετε καταλάβει ακόμα ότι δεν δίνετε στον κόσμο καμία άλλη διέξοδο από το να επιτεθεί σε αυτούς που τον οδήγησαν σε αυτό το χάλι; Νομίζετε ότι ο κόσμος θα πρέπει να τρέφει σεβασμό στους βουλευτές; 

Ε ΟΧΙ ΚΥΡΙΕ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ.
ΚΑΝΕΝΑ ΣΕΒΑΣΜΟ ΔΕΝ ΤΡΕΦΟΥΜΕ ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ
ΓΙΑΤΙ ΑΥΤΟΙ (ΕΣΕΙΣ) ΕΙΣΤΕ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΓΙΑ ΤΟ ΧΑΛΙ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΑΣ

ΤΟ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ;
ΕΙΣΤΕ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΟΧΙ ΑΠΛΑ ΕΠΕΙΔΗ ΗΣΑΣΤΑΝ "ΛΙΓΟΙ" ΚΑΙ ΑΧΡΗΣΤΟΙ

ΕΙΣΤΕ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΓΙΑΤΙ ΚΛΕΨΑΤΕ, ΓΙΑΤΙ ΛΕΗΛΑΤΗΣΑΤΕ, ΓΙΑΤΙ ΕΙΠΑΤΕ ΨΕΜΑΤΑ.

ΕΙΣΤΕ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΓΙΑΤΙ ΤΑ ΒΑΛΑΤΕ ΣΤΗΝ ΤΣΕΠΗ


Πέμπτη 7 Ιουλίου 2011

Ένα σχέδιο για να σωθεί το ευρώ και να καμφθούν οι κερδοσκόποι

Διαβάστε παρακάτω το άρθρο και δείτε πως το πρόβλημα δεν είναι οικονομικό αλλά πάνω απ' όλα πολιτικο. Αυτό που χρειαζόμαστε σε Ευρωπαϊκό επίπεδο είναι πολιτικούς με @@@ια. 

Συντάχθηκε απο τον/την Επίκαιρο-d    Πέμπτη, 07 Ιούλιος 2011 12:34   
Ένα σχέδιο για να σωθεί το ευρώ και να καμφθούν οι κερδοσκόποι
Screen_shot_2011-07-07_at_12.38.28_PM
A plan to save the euro and curb speculators ©Financial Times
Η Ευρώπη χάνει τον πόλεμο μεταξύ των εκλεγμένων κυβερνήσεών της και των μη-εκλεγμένων οίκων αξιολόγησης. Οι κυβερνήσεις προσπαθούν να κυβερνήσουν, αλλά η εξουσία εξακολουθεί να βρίσκεται στα χέρια των οίκων αξιολόγησης. Οι ψηφοφόροι το ξέρουν αυτό, κι αυτός είναι ο λόγος που μερικά κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) αντιτίθενται στην άμεση διακρατική μεταβίβαση κεφαλαίων.
Κι όμως, πολλά από τα κράτη, ιδίως η Γερμανία, κερδίζουν από το ευρώ. Η αξία του είναι χαμηλότερη από ότι θα ήταν σε μια «σκληρή» ευρωζώνη με λιγότερα κράτη-μέλη, κάτι που διευκολύνει τις εξαγωγές τους. Τυχόν χρεοκοπία των πιο εκτεθειμένων στα χρέη κρατών-μελών της ευρωζώνης θα έπληττε τις τράπεζες, τα ασφαλιστικά ταμεία κι όλα τα κράτη της Ευρώπης, τόσο της «περιφέρειας» όσο και του «πυρήνα» της. Κανείς δε θα γλίτωνε.
Η απάντηση είναι περισσότερη Ευρώπη, όχι λιγότερη. Αμφότεροι οι Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ(Jean-Claude Juncker), ο πρόεδρος του «εκοφίν» και Τζιούλιο Τρεμόντι (Giulio Tremonti), ο Ιταλός υπουργός οικονομικώνεπιχειρηματολόγησαν υπέρ της αναδιανομής του δημοσίου χρέους της ΕΕ διαμέσου ομολόγων, ως ενός αποτελεσματικού μέσου κατευνασμού της κρίσης. Συμφωνούμε μαζί τους.
Αλλά μια τέτοια απόφαση δε χρειάζεται ομοφωνία. Θα μπορούσε να είναι μια προαιρετική διαδικασία αυξημένης συνεργασίας, όπως ήταν εξάλλου και το ίδιο το ευρώ. Τα κράτη που θα ήθελαν να διατηρήσουν τα κρατικά τους ομόλογα, θα μπορούσαν να το κάνουν.
Συμφωνούμε επίσης με την άποψη των Γιουνκέρ-Τρεμόντι πως αυτά τα ευρωομόλογα θα μπορούσαν να είναι παγκοσμίως εμπορεύσιμα, και τότε θα προσέλκυαν υπεραξίες από τις κεντρικές τράπεζες των αναδυομένων οικονομιών και τα κρατικά πλεονάσματα (SWF). Οι οικονομικές αυτές εισροές θα ενίσχυαν την ευρωζώνη και θα της επέτρεπαν να χρηματοδοτήσει την ανάπτυξη και την συνοχή της, χωρίς άλλες οικονομικές μεταβιβάσεις κεφαλαίων μεταξύ των κρατών-μελών της.
Τούτων λεχθέντων, θα θέλαμε να παρατηρήσουμε πως η τυχόν αναδιανομή των δημοσίων χρεών των κρατών-μελών της ΕΕ μπορεί και να μην είναι εμπορεύσιμη. Θα μπορούσε να παραμείνει εντός της ΕΕ.Από τη στιγμή που δε διατίθεται στην αγορά, το χρέος αυτό θα ήταν δυνατό να οχυρωθεί απέναντι στους οίκους αξιολόγησης, και το επιτόκιό του να αποφασίζεται κυρίαρχα από τους υπουργούς οικονομικών της ευρω-ομάδαςΈτσι θα κατοχυρωνόμαστε απέναντι στην κερδοσκοπία. Η εξουσία θα μεταβιβαζόταν από τους οίκους αξιολόγησης στις κυβερνήσεις.
Θέλουμε επίσης να σημειώσουμε πως έχουμε πολλά να διδαχθούμε από τα ομόλογα που τη δεκαετία του '30, επί Ρούσβελτ (Roosevelt), χρηματοδότησαν το «νιου ντιλ», από το οποίο εξάλλου το 1993 ο Ζαν Ντελόρ (Jacques Delors), πρώην πρόεδρος της «ευρωπαϊκής επιτροπής» (Κομισιόν) εμπνεύστηκε την ιδέα, παράλληλα με τη καθιέρωση ενός κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος, να εκδοθούν και κοινά ομόλογα της ΕΕ.
Τα ομόλογα αυτά, που χρηματοδότησαν ως επί το πλείστον τα προγράμματα του «νιου ντιλ», δε χρηματοδοτούνταν, ούτε εγγυοδοτούνταν από τις αμερικανικές πολιτείες. Η κυβέρνηση Ρούσβελτ δεν απαίτησε άμεση μεταβίβαση κεφαλαίων μεταξύ των αμερικανικών πολιτειών, ούτε αγόρασε το χρέος τους.
Παρομοίως και η ΕΕ δε χρειάζεται να κάνει τίποτα από τα παραπάνω προκειμένου να εκδώσει ευρωομόλογα. Η «ευρωπαϊκή τράπεζα επενδύσεων» (ΕΙΒ) εκδίδει με απολύτως πετυχημένο τρόπο ομόλογα εδώ και πενήντα χρόνια, χωρίς να αγοράζει δημόσιο χρέος, χωρίς να απαιτεί κρατικές εγγυήσεις, χωρίς μεταβιβάσεις κεφαλαίων μεταξύ κρατών.
Τα ομόλογα της αμερικανικής κυβέρνησης χρηματοδοτούνται από τη δημοσιονομική πολιτική της ομοσπονδιακής κυβέρνησης των ΗΠΑ. Τέτοιο πράγμα η Ευρώπη δεν έχει. Αλλά τα κράτη-μέλη που θα αποφασίσουν να αναδιανείμουν τα εθνικά δημόσια χρέη τους και να εκδώσουν ευρωομόλογα θα μπορούσαν να εξυπηρετούν το κοινό τους χρέος, με χαμηλά και βιώσιμα επιτόκια, από τα κρατικά τους έσοδα, χωρίς να χρειάζεται η μεταβίβαση κεφαλαίων μεταξύ τους.
Η Ευρώπη διαθέτει ένα ακόμα πλεονέκτημα, που συχνά παραγνωρίζεται. Πολλά κράτη-μέλη της ΕΕ είναι υπερχρεωμένα στις τράπεζες. Αλλά η ΕΕ αυτή καθ' αυτή έχει σχεδόν μηδενικό χρέος. Ακόμα και μετά τις ενισχύσεις προς τις τράπεζες και τις χρηματοδοτήσεις των εθνικών δημοσίων χρεών που μεσολάβησαν από τον περσινό Μάιο, το χρέος της ΕΕ μετά βίας φθάνει το 1% του ΑΕΠ της. Αυτό είναι κατά 90% λιγότερο από το επίπεδο που βρισκόταν το ομοσπονδιακό χρέος των ΗΠΑ όταν εκδόθηκαν τα ομόλογα που χρηματοδότησαν το «νιου ντιλ».
Επίσης η έκδοση ευρωομολόγων δεν απαιτεί κατ' ανάγκη νέους θεσμούς. Ένα «προφυλαγμένο» ομόλογο μπορεί κάλλιστα να εκδοθεί από το υφιστάμενο «ευρωπαϊκό μηχανισμό χρηματοπιστωτικής σταθερότητας» (EFSF).  Ο EFSF μπορεί να εκδώσει ευρωομόλογα και να συγχρηματοδοτήσει αναπτυξιακά σχέδια με την EIB.
Η EIB διαθέτει ήδη δυνατότητα μακροοικονομικής παρέμβασης. Οι χρηματοδοτήσεις της είναι υπερδιπλάσιες εκείνων της «παγκοσμίου τράπεζας». Τα νέα ευρωομόλογα μπορούν να χρηματοδοτούνται από τους πόρους ανάλογων αναπτυξιακών σχεδίων.
Η έκδοση ομολόγων δεν είναι τύπωμα χρήματος. Δεν είναι χρηματοδότηση ελλειμμάτων. Δεν χρειάζεται άμεση μεταβίβαση κεφαλαίων μεταξύ κρατών. Η έκδοση ομολόγων θα προσελκύσει νέες εισροές κεφαλαίων και συνεισφέρει στην ανάκαμψη, αντί της λιτότητας. Καλούμε τους Ευρωπαίους ηγέτες να το αναγνωρίσουν αυτό, τόσο για να σταθεροποιήσουν το ευρώ, όσο και για να παράσχουν ένα «νιου ντιλ» στην Ευρώπη.
 M.A via ppol

Οι Giuliano AmatoMichel Rocard, και Guy Verhofstadt είναι πρώην πρωθυπουργοί αντίστοιχα της Ιταλίας, της Γαλλίας, της Πορτογαλίας και του Βελγίου. Οι Mario Soares και Jorge Sampaio είναι πρώην πρόεδροι της Πορτογαλίας. Ο Enrique Barón Crespoείναι πρώην πρόεδρος του «ευρωπαϊκού κοινοβουλίου». Ο Stuart Holland είναι πρώην βουλευτής του Εργατικού κόμματος της Βρετανίας. Ο Jan Pronk είναι πρώην υπουργός στην Ολλανδία. Ο Jacek Saryusz-Wolski είναι ευρωβουλευτής, πρώην αντιπρόεδρος του ΕΚ.

Τρίτη 5 Ιουλίου 2011

ΝΕΟΣ ΝΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ-ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ

...και το επιτέλους το λέω όχι επειδη είναι κάποιος υπέροχα σωστός νόμος αλλά επειδή είναι ένα μεγάλο βήμα στην σωστή κατεύθυνση.

Ευαισθητοποιημένος από παλιά με το θέμα της εκπαίδευσης στα πανεπιστήμια αλλά τον τελευταίο καιρό το ψάχνω για ένα λόγο παραπάνω μια και ο γιός μου θα είναι από τον Οκτώβριο φοιτητής, θεωρώ ότι ο τομέας αυτός είναι ένα απόστημα που πρέπει επιτέλους να σπάσει.

Αυαθαιρεσία, οικογενειοκρατία, αναξιοκρατεία, ανικανότητα, έλειψη έρευνητικού έργου, διασπάθιση δημόσιου χρήματος, απαξιωμένες σχολές, άχρηστα πτυχία, συγγράμματα απαρχιαωμένα, ελλειπείς βιβλιοθήκες κ.α πολλά πολλά.

Ο κατάλογος είναι μακρύς για τις ατέλειες της πανεπιστημιακής μας εκπαίδευσης. Ας ελπίσουμε οτι έτσι θα μπει μια σειρα.

ΑΛΛΑ

ΚΥΡΙΑ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΘΕΛΟΥΜΕ ΤΟ ΜΑΧΑΙΡΙ ΣΤΟ ΚΟΚΚΑΛΟ

ΓΙΑ ΝΑ ΣΕ ΔΟΥΜΕ

Συνοπτικά στον νέο νόμο προβλέπονται:

- Καταργούνται οι λογαριασμοί για έρευνα στα πανεπιστήμια. Δημιουργείται νέος κοινός υπερ-λογαριασμός, νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου. Τα οικονομικά των πανεπιστημίων θα διαχειρίζεται αυτόνομα η διοίκηση του.
- Τα χρήματα του κράτους θα «μοιράζει» στα ΑΕΙ ανεξάρτητη Αρχή, ενώ οι «πρώτοι» της αξιολόγησης θα παίρνουν ειδικό «μπόνους» 15-20% επιπλέον στην ετήσια χρηματοδότηση τους.
- Χορηγίες και Εδρες ιδιωτών θεσπίζονται στα πανεπιστήμια, ώστε να μπορούν να προσελκύουν χρήματα εκτός κρατικής χρηματοδότησης.
- «Συμβόλαια» θα μπορούν να κάνουν τα πανεπιστήμια με καθηγητές-σταρ από το εξωτερικό για να διδάξουν στα προγράμματα τους
- Τα Συμβούλια Διοίκησης στην διοίκηση των ΑΕΙ θα αποτελούνται από 15 μέλη. Οκτώ εκλεγμένα από τα μέλη πανεπιστημίου. Επτά επιλεγμένα από τους οκτώ πρώτους εκλεγμένους (πανεπιστημιακοί, προσωπικότητες ή τεχνοκράτες μη πανεπιστημιακοί)
- Ο πρύτανης δεν θα εκλέγεται αλλά θα διορίζεται από το Δ.Σ. μετά από διεθνή διαγωνισμό. Ολοι οι νυν πρυτάνεις των ΑΕΙ θα πάψουν σύντομα να είναι πρυτάνεις, αλλά θα μπορούν να κριθούν εκ νέου στον διεθνή διαγωνισμό.
- Η Σύγκλητος των πανεπιστημίων παραμένει κεντρικό όργανο λειτουργίας τους, αλλά «μικραίνει» και στο μέλλον θα έχει 15 έως 30 μέλη, ανάλογα με το μέγεθος του κάθε πανεπιστημίου.
- Καταργείται η βαθμίδα του λέκτορα. Οι διδάσκοντες θα προσλαμβάνονται στη βαθμίδα του επίκουρου καθηγητή, ενώ θα μονιμοποιούνται στη βαθμίδα του αναπληρωτή καθηγητή.
- Στις προαγωγές διδασκόντων, τα αρμόδια συμβούλια θα έχουν από 5 έως 7 μέλη, όλα στο ίδιο επιστημονικό αντικείμενο με τον κρινόμενο. Οι 4 θα είναι έλληνες πανεπιστημιακοί από την Ελλάδα, αλλά από άλλο πανεπιστήμιο πλην του κρινόμενου και οι 3 ξένοι πανεπιστημιακοί με συμμετοχή μέσω «τηλεδιασκέψεων».
- Οι πρωτοβάθμιοι καθηγητές θα κρίνονται ανά 5 χρόνια. Εάν ένας καθηγητής αποτύχει στην κρίση του θα μειώνεται στο 65% ο μισθός του, ενώ θα έχει το δικαίωμα να κριθεί ξανά μετά από 3 χρόνια. Εάν αποτύχει ξανά, θα χάνει την καθηγητική του θέση και θα μετατάσσεται σε άλλη θέση στον δημόσιο τομέα.

ΑΝΤΕΕΕΕ ΚΑΝΤΕ ΚΑΤΙ-ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ

Με ενοχλεί που η οικονομική και πολιτική κρίση που βιώνουμε μας έκανε να βλέπουμε τα πράγματα πιο καθαρά και ευρύτερα. Με ενοχλεί που τόσα χρόνια δεν το βλέπαμε και χρειαζόμασταν την σφαλιάρα μας για να συνέλθουμε.

Σε προηγούμενες αναρτήσεις μου έχω αναφερθεί στο θέμα του Δημοσίου τομέα του οποίου η διόγκωση μέσα από ρουσφετολογικές προσλήψεις δημιούργησε το μεγαλύτερο μέρος του σημερινού προβλήματος.

Ας σκεφτούμε όμως ότι οι αθρόες προσλήψεις στον Δημόσιο τομέα έχουν φέρει όμως και την  αναποτελεσματικότητα αλλά και την τεμπελιά των Δημοσίων υπαλλήλων με αποτέλεσμα την ελλειπή παροχή υπηρεσιών προς τους πολίτες. Ταυτόχρονα με αυτό υπήρχε και η παντελής έλλειψη εκσυγχρονισμού των δομών και των λειτουργιών του δημοσίου με την γραφειοκρατία να βασιλεύει. Γραφειοκρατία σε συνδυασμό με την αναποτελεσματικότητα και την έλλειψη διάθεσης για προσφορά έχουν δημιουργήσει πλέον ένα εκρηκτικό συνδυασμό.

Πρέπει να παρθούν σοβαρές αποφάσεις και να υλοποιηθούν άμεσα. Πρέπει το Δημόσιο να εκσυγχρονισθεί άμεσα χρησιμοποιώντας όλες τις νέες τεχνολογίες της πληροφορικής έτσι ώστε να προσφέρει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες προς τους πολίτες και όχι να τους ταλαιπωρεί.

Πρέπει όλα τα πληροφοριακά συστήματα του Δημοσίου να ενοποιηθούν έτσι ώστε η κάθε υπηρεσία να έχει πρόσβαση στα στοιχεία του πολίτη που της είναι απαραίτητα και να μην τον ταλαιπωρεί στέλνοντάς τον να κάνει ταξίδια στην Αθήνα για να μαζέψει τα "χαρτιά" που χρειάζονται. Σκεφτείτε, αν οι πολίτες δεν χρειάζεται να επισκεφτούν δύο και τρεις υπηρεσίες για να κάνουν μια δουλειά πόσος χρόνος για ουσιαστική εργασία θα έμενε στου Δημοσίους υπαλλήλους, πόσο χρόνο και χρήμα θα γλίτωναν οι πολίτες, πόσο λιγότερη κίνηση θα είχε η πόλη κ.ο.κ.

Πρέπει όλες οι πληρωμές του Δημοσίου από και προς τους πολίτες να γίνεται μέσω των τραπεζών και όχι να συνωστίζονται όλοι σε ταμεία με ατέλειωτες ουρές, να διακινείται χρήμα στους δρόμους, να απασχολούμε δεκάδες χιλιάδες ταμίες για να γίνει μια απλή πληρωμή. Ποιος είναι ο σκοπός αυτής της τρέλας;

Τα παραδείγματα είναι άπειρα. Η λύση είναι εύκολη πλέον και τεχνολογικά εφικτή. Μέχρι σήμερα δεν γινόταν γιατί στις κυβερνήσεις υπήρχε ανικανότητα και ωχαδερφισμός, γιατί οι Υπηρεσίες κρατούσαν τα στεγανά τους, γιατί οι υπάλληλοι δεν ήθελαν να αλλάξει ο τρόπος δουλειάς τους κ.α.

Τώρα όμως είναι επιτακτική ανάγκη να γίνει. Σε πρόσφατη ανάρτησή μου περιέγραψα πως με απλούστατο και ανέξοδο τρόπο τα ταμεία υγείας μπορούν να εκσυγχρονίσουν την δουλειά τους, να προσφέρουν άμεση εξυπηρέτηση και ταυτόχρονα να ελέγξουν την αυθαιρεσία των γιατρών και την αυθαίρετη συνταγογράφηση (βλ ΤΑΜΕΙΑ ΥΓΕΙΑΣ-ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΑ )

Εγώ προσωπικά εδώ και μιάμιση δεκαετία διατηρώ μια μικρή βιοτεχνική και εμπορική επιχείρηση. Μέσα σε αυτό το διάστημα έχω αλλάξει πέντε (!) πληροφοριακά συστήματα προσπαθώντας πάντα να εκσυγχρονίζομαι, να προσφέρω καλύτερες υπηρεσίες στους πελάτες μου και να έχω καλύτερη πληροφόρηση εγώ και οι συνεργάτες μου για την πορεία της επιχείρησης μου. Και ο στόχος πάντα ήταν η πληροφορία να είναι ενοποιημένη μέσα σε ένα ενιαίο σύνολο πληροφοριών που μπορούν να συνδυαστούν και να δώσουν το σωστό αποτέλεσμα. Όλα αυτά κόστισαν χρήμα και χρόνο πολύ αλλά χωρίς αυτά δεν θα μπορούσα να είμαι αποτελεσματικός.

Απορώ λοιπόν όταν πάω σε υπηρεσίες όπως το ΙΚΑ ή την Εφορία και οι υπάλληλοι δεν έχουν καν υπολογιστή!! Χαρτιά, χαρτάκια, καρφίτσες, συρραπτικά και το αποτέλεσμα, ταλαιπωρία και του υπαλλήλου και του πολίτη.

ΑΙΝΤΕ, ΚΟΥΝΗΘΗΤΕ, ΚΑΝΤΕ ΚΑΤΙ!


Παρασκευή 1 Ιουλίου 2011

ΙΔΙΩΤΕΣ ΕΦΟΡΙΑΚΟΙ!!! ΑΛΛΟ ΠΑΛΙ ΚΑΙ ΤΟΥΤΟ...

Σύμφωνα με δημοσίευση του fimotro η κυβέρνηση επεξεργάζεται σχέδιο ώστε "ελεγκτικές εταιρείες και τα μεγάλα λογιστικά γραφεία θα αναλάβουν έναν ρόλο παράλληλο με εκείνο των εφοριών, για την απόδοση στο Δημόσιο βεβαιωμένων οφειλών, με έμφαση στη δεξαμενή των 30 δισ. ευρώ των ληξιπρόθεσμων, εκ των οποίων εισπράξιμα είναι πολύ λιγότερα."

Όλα καλά ρε παλικάρια αλλά οι 15.000 (!!!) υπάλληλοι των εφοριών τι διάολο δουλειά κάνουν και χρειάζεται να πληρώσουμε κι άλλους να κάνουν την δουλειά τους;

Να πούμε ότι οι εφορίες δεν έχουν αρκετό προσωπικό; Να πούμε ότι οι υποθέσεις είναι τόσο πολλές που 15.000 άτομα δεν μπορούν να τις διαχειριστούν;

ΑΣΤΕΙΟΤΗΤΕΣ
 
ΤΩΡΑ είναι η περίοδος που η κυβέρνηση πρέπει έμπρακτα να αποδείξει ότι θα περικόψει δαπάνες βάζοντας τους χιλιάδες δημόσιους υπαλλήλους να δουλέψουν πραγματικά χωρίς να χρειάζεται να προσλάβουμε stage ή να αναθέσουμε σε εργολάβους.

ΤΩΡΑ είναι η περίοδος που οι δημόσιοι υπάλληλοι πρέπει να αποδείξουν ότι είναι άξιοι του μισθού τους και βάζουν πλάτη να σηκώσουν την χώρα ψηλά από τα δεινά που οφείλονται σε μεγάλο μέρος από την δική τους αναποτελεσματικότητα.

ΤΩΡΑ είναι η περίοδος να δούμε ποιος είναι πράγματι σοβαρός και βάζει το συμφέρον της πατρίδας πάνω από το προσωπικό του συμφέρον

ΤΩΡΑ είναι η περίοδος να δούμε αν οι πολιτικοί μας έχουν τα απαιτούμενα αρχίδια.

Η λογική "άστους αυτούς στην άκρη αφού δεν δουλεύουν βρε αδελφέ, ας πάρουμε άλλους να μας κάνουν την δουλειά.." είναι ανεπίτρεπτη σήμερα, ειδικά αν σκεφτούμε ότι οι υπάλληλοι του υπ. οικονομικών πληρώνονται με μισθούς σχεδόν διπλάσιους του μέσου όρου.

ΚΑΙ θα πλουτίζουν ΚΑΙ θα κολοβαράνε ΚΑΙ θα παραμείνουν διεφθαρμένοι ΚΑΙ θα πληρώνουμε άλλους να κάνουν την δουλειά τους!

15.000 εφοριακοί κύριε Βενιζέλε πρέπει να δουλεύουν όχι 8 αλλά 10 ώρες τη μέρα χωρίς υπερωρία για να μαζέψουν τα ασυμμάζευτα για τα οποία είναι συνυπεύθυνοι.

15.000 εφοριακοί κύριε Βενιζέλε όχι μόνο φτάνουν, αλλά και περισσεύουν  για να εισπράξουμε τις οφειλές των Ελλήνων φοροφυγάδων.

ΟΧΙ ΔΕΝ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΑΛΛΟΥΣ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΤΗΝ ΔΟΥΛΕΙΑ ΠΟΥ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΕΜΕΙΣ


ΟΙ ΙΔΙΩΤΙΚΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ
ΟΙ ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ
ΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ

ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ ΑΥΤΗ Η ΤΡΕΛΛΑ

ΠΑΡΤΕ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ, ΤΡΕΞΤΕ, ΤΙΜΩΡΗΣΤΕ, ΔΙΩΞΤΕ ΟΣΟΥΣ ΔΕΝ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ.

ΔΕΝ ΤΟ ΑΝΤΕΧΟΥΜΕ ΑΛΛΟ ΑΥΤΟ ΤΟ ΧΑΛΙ.